Een negatieve BKR-registratie kan grote gevolgen hebben: het afsluiten van een hypotheek of een andere lening zal enige tijd niet mogelijk zijn. Maar een negatieve BKR-registratie is géén onomkeerbaar gegeven: als er feiten en omstandigheden zijn die het in stand houden van de negatieve registratie niet rechtvaardigen, dan kan een verzoek tot verwijdering worden ingediend.

1.0 Een introductie in BKR-registraties

Een BKR-registratie is in beginsel niks bijzonders. De kredietverstrekkers moeten bij het BKR de verstrekte leningen melden en het BKR houdt het overzicht. Het BKR is dus een soort administratiekantoor waar allerlei organisaties informatie aan verstrekken en informatie van krijgen. Eén van de doelen die met deze administratie wordt nagestreefd, is het beschermen van de consumenten: te veel leningen kunnen betalingsproblemen tot gevolg hebben en daar is uiteindelijk géén van de partijen bij gebaat.

Als persoon X meerdere leningen heeft en een nieuwe lening wil afsluiten, dan zal de kredietverstrekker een overzicht van X bij het BKR opvragen en zodoende inzien welke andere leningen X heeft. Zo kan de kredietverstrekker - voordat het krediet wordt verstrekt - beoordelen of het verantwoord is om X een lening te verstrekken.

1.1 Een negatieve BKR-registratie
Dat wordt anders als X een negatieve BKR-registratie heeft. Een negatieve BKR-registratie kan ontstaan indien X een betalingsachterstand heeft op (één van de) betalingstermijnen. Een negatieve BKR-registratie wordt aan het BKR doorgegeven door de kredietverstrekker die een betalingsachterstand van X constateert. Als X - met deze negatieve registratie - een lening wil afsluiten bij een (nieuwe) kredietverstrekker, zal deze kennisnemen van de negatieve BKR-registratie en veelal de lening weigeren.

De negatieve registratie heeft dus impact op de leningen die X wil aangaan. Deze impact moet uiteindelijk wel in verhouding staan tot het doel: het beschermen van de consument. Aan dat doel zou men voorbij schieten als X al 10 jaren onafgebroken keurig de maandelijkse termijnen betaalt, maar er één onbetaald is gebleven en dat een negatieve BKR-registratie tot gevolg heeft gehad. De negatieve BKR-registratie kan dan tot gevolg hebben dat X geen hypotheek kan afsluiten, terwijl het niet voor de hand ligt om aan te nemen dat X betalingsproblemen heeft.

Tijdens de informatiebijeenkomst op 16 mei 2017 wordt de bovenstaande toelichting in uitgebreidere vorm behandeld en komen de volgende vragen aan bod:
1. Wat is het BKR?
2. Hoe werkt het BKR en welke relatie heeft het BKR tot de kredietverstrekkers?
3. Een negatieve BKR-registratie: wat is het en kan het worden verwijderd?

Programma
20.00 - 20.15u: inloop
20.15 - 21.00u: presentatie & discussie
21.00 - 22.00u: napraten onder het genot van een hapje en een drankje

Wanneer
Dinsdag 16 mei 2017
20.00 - 22.00u

Waar
Het kantoor van Ex Lege B.V.
Koningsweg 21, Groningen

Aanmelden
Deelname is kosteloos en aanmelden kan via onze website. Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan.

Wij hopen u de 16e te mogen verwelkomen!

// Ex Lege B.V. organiseert iedere derde dinsdag van de maand een informatiebijeenkomst. De volgende bijeenkomsten:
- Omgevingsrecht | 20 juni 2017
- Blockchain | 18 juli 2017

Laatst gewijzigd: 02 mei 2017

Telefoon
050 205 33 22
Ma-Vr: 09.00 - 21.00u
Za: 10.00-16.00u

Mail/app
Mail: info@exlege.nl
App (Signal): 06 - 216 050 01
Reactietermijn: één werkdag

Postadres
Postbus 9101
9703 LC Groningen

Bezoekadres
Koningsweg 21
9731 AN Groningen
Stuur géén post naar het bezoekadres